Hoe groen gaan we bouwen?

Nieuwe eisen vanaf 2021

Energielabel voor nieuwbouw

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat de vergunningaanvragen vanaf 1 januari 2021 moeten voldoen aan de nieuwe BENG-eisen. BENG staat voor Bijna Energie-neutrale Gebouwen. De naam geeft al aan hoe streng (ambitieus) die eisen zijn voor nieuwbouw.

Een gebouw scoort in de nieuwe methodiek op drie samenhangende indicatoren:

BENG 1: Energiebehoefte in kWh per m2 per jaar; hoeveel energie is er nodig voor een comfortabel binnenklimaat?

BENG 2: Primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 per jaar; hoe goed presteren de installaties in het gebouw, zoals de verwarming?

BENG 3: Aandeel hernieuwbare energie; hoeveel procent van de energie komt van natuurlijke bronnen zoals wind en zon?

Voor bestaande bouw wordt het energielabel bepaald op basis van BENG 2, het primair fossiel energieverbruik. Voor nieuwbouw worden de bouwplannen en het uiteindelijk opgeleverde gebouw echter getoetst op alle 3 de BENG-eisen. Daarnaast is er voor woningen nog een vierde indicator vastgesteld voor verlaging van het risico van oververhitting, genaamd ‘TOjuli’. Betrek dus tijdig een Energieprestatie adviseur bij uw plannen!

Nieuwbouwplannen??

Groen-Factor kan berekenen of je voldoet aan de energieprestatie eisen

Reeds bij aanvraag van de omgevingsvergunning voor nieuwbouw moeten de bouwplannen zijn getoetst aan de minimale grenswaarden die voor BENG 1, 2, 3 en de TOjuli zijn vastgesteld. De BENG-eisen houden rekening met het gebouwgebonden energieverbruik per m2. Waarbij: BENG 1 met name beïnvloed wordt door de buitenkant van een gebouw, de zogenoemde schil, om de energiebehoefte te beperken. Bij BENG 2 wordt er berekend hoeveel er daadwerkelijk aan fossiel energieverbruik is; oftewel hoe goed presteren de gebouwgebonden installaties voor verwarming, koeling en ventilatie. En de BENG 3 indicator geeft aan welk percentage van de energie voortkomt uit hernieuwbare energie; oftewel door zonnepanelen of warmteterugwinning uit lucht of (douche)water.
De hoogte van de eisen verschilt per type woning of gebruiksfunctie, maar deze zijn ambitieus. Zo geldt bijvoorbeeld voor alle nieuwbouwwoningen vanaf 1 januari 2021 al een BENG 3 eis van 50%: De helft van het energieverbruik van een woning moet voortkomen uit zonnepanelen, warmtepomp en/of andere vormen van hernieuwbare energie.

Energielabel nieuwbouw, detail methodiek
Energieprestatie detail berekening

Hoe werkt dat?

Een energielabel voor een nieuwbouw pand wordt altijd opgesteld op basis van de ‘detail methodiek’, omdat alle BENG indicatoren moeten worden berekend. In de detail methodiek worden bovendien ook warmteverliezen door leidingen en koudebruggen en andere details meegenomen. De energieprestatie voor nieuwbouw wordt op twee momenten getoetst. Eerst op basis van de bouwplannen bij aanvraag van de omgevings-vergunning. Er wordt dan een energielabel uitgeven met status ‘voorlopig’. Bij oplevering van het gebouw doet een energieprestatieadviseur vervolgens een opname ter plaatse en zal een definitief energielabel worden afgegeven. Het is dus erg belangrijk dat alle maatregelen en materialen zoals benoemd in de vergunningsaanvraag ook daadwerkelijk (goed) worden toegepast tijdens de bouw. Groen-Factor kan hier tijdens het bouwproject op toezien en/of afspraken maken met de aannemer dat tijdens de bouw goede vastlegging plaatsvindt van bouwwijze en bijvoorbeeld toegepaste (isolatie)materialen. Zo kunnen we je begeleiden in het hele proces van het bouwen van een Bijna Energie Neutraal Gebouw.