Hoe groen is jouw kantoor?
Minimaal Energielabel C in 2023
Energielabel voor kantorEN
Nederland heeft een ambitieus klimaatakkoord. Om opwarming van de aarde te beperken, moet de uitstoot van broeikasgassen fors omlaag. Energiezuinige gebouwen helpen hierbij! Daarom bestaat het energielabel. Het label laat zien hoe energiezuinig een gebouw is én welke verbetermogelijkheden er zijn. Per 1 januari 2021 geldt een nieuwe manier om dit te bepalen met een vernieuwd energielabel. Deze methode is geschikt voor alle typen gebouwen: bestaande bouw, nieuwbouw, woningbouw en utiliteitsbouw.
Net als bij woningen is ook voor utiliteitsgebouwen een energielabel verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering. Onder utiliteitsgebouwen vallen gebouwen met een of meer van de volgende functies:
- kantoor
- onderwijs, zoals scholen en universiteiten
- bijeenkomst, zoals cafe’s, restaurants, kinderopvang en vergadercentra
- gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen
- logies, zoals hotels en pensions
- sport, zoals sporthallen, stadions, zwembaden
- winkels, zoals supermarkten, warenhuizen, showrooms van garage
Speciale regels kantoorgebouwen
Groen-Factor richt zich met name op de eerste categorie, kantoorgebouwen. Voor deze gebouwen gaan namelijk op korte termijn speciale regels gelden op het gebied van energieprestatie. In het bouwbesluit 2012 is wettelijk vastgelegd dat elk kantoorgebouw per 1 januari 2023 minimaal moet voldoen aan energielabel C. Dus niet alleen bij verkoop of verhuur, maar ook bij bestaand gebruik! Voldoet het gebouw niet aan die eis dan mag het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden. Deze verplichting zorgt ervoor dat ook bestaande gebouwen beter gaan presteren op energiegebied. Daarnaast zorgt een energielabel C of hoger voor een beter werkklimaat en meer comfort voor gebruikers. En niet onbelangrijk: Voor kostenbesparing voor eigenaren.
Check jouw energielabel
Hoe groen is jouw kantoor?
Wil je weten welk energielabel jouw kantoor nu heeft? Of welke regels er voor jouw gebouw gelden? Neem vrijblijvend contact op met Groen-Factor en we vertellen het je graag. Kijk vervolgens door middel van onderstaande beslisboom en de toelichting welke stappen je nog kunt nemen om tot een energiezuiniger pand te komen.
Met een geldig energielabel A, B of C voldoet uw kantoor aan de norm voor 2023. De rijksoverheid streeft echter naar een CO2-arme gebouwde omgeving in 2050. Ook voor bestaande bouw. Momenteel bestaan er verschillende financiële regelingen die je daarbij ondersteunen. Met het oog op de toekomst is het verstandig om alvast energiebesparende maatregelen te onderzoeken en gebruik te maken van de natuurlijke momenten. Let bij jouw huidige energielabel op de geldigheidsduur van 10 jaar.
Kantoren met een geldig label D t/m G kunnen soms zonder al te veel bouwkundige ingrepen energielabel C halen. Kies een natuurlijk moment om de energiebesparende maatregelen door te voeren, maar houd daarbij rekening met het feit dat jouw kantoor op 1 januari 2023 een geldig label C moet hebben. Groen-Factor kan een maatwerkadvies voor je uitwerken. Misschien kan jouw pand met weinig ingrepen zelfs direct de stap maken naar energielabel A of B?
Je kunt advies inwinnen bij Groen-Factor hoe energiezuinig jouw gebouw nu is. Denkt de adviseur dat het pand energiezuinig is (A t/m C)? Dan kan de adviseur een labelberekening maken, registreren en afmelden. Denkt de adviseur dat het pand niet energiezuinig is (D t/m G), dan maken we samen gebruik van het 4-stappenplan om tot een energielabel C of beter te komen. Let er wel op dat je per 1 januari 2023 een geldig en geregistreerd energielabel C heeft voor jouw kantoorgebouw.
In 4 stappen naar energielabel C (of beter)
Vraag een maatwerkadvies aan
Groen-Factor controleert het gebouw op een aantal kenmerken, signaleert verbetermogelijkheden en maakt een kostenberekening. Ook kunnen we de Erkende Maatregellijsten (EML) meenemen in ons advies. Op de EML staan maatregelen waarmee je voldoet aan de Energiebesparingsplicht van het Activiteitenbesluit (Wet milieubeheer). Dit maatwerkadvies heeft niet automatisch een energielabel tot gevolg. In overleg kan worden besloten om ook een energielabel te laten opmaken. Dit brengt vaak weinig extra kosten met zich mee.
Verken financiële regelingen
De Nederlandse overheid streeft naar een CO2-arme gebouwde omgeving in 2050, dus motiveert ondernemers met diverse financiële regelingen om een (nog) hoger energielabel te realiseren. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt het nemen van energiebesparende maatregelen met verschillende subsidies. Het opstellen van een energieadvies door een Energieprestatie-adviseur wordt bijvoorbeeld tot wel 80% vergoed. Groen-Factor kan je er (voordelig) alles over vertellen!
Voer de maatregelen uit
Voer de energiemaatregelen voor 2023 uit, om in ieder geval tijdig (dus voor 1 januari 2023) op energielabel C te komen. Zorg indien mogelijk voor no regret-maatregelen. Dit zijn maatregelen die bijdragen aan een CO2-arm kantoor en die rekening houden met verregaande aanpassingen in de toekomst. Een voorbeeld hiervan is een maatregel die genoeg ruimte overlaat om een installatie later aan te passen aan de stand van de techniek. Groen-Factor kan de uitvoering van de maatregelen begeleiden als 'energie regisseur'. Ook deze ondersteuningswerkzaamheden vallen onder de subsidieregeling verduurzaming MKB (SVM).
Laat een nieuw energielabel opstellen
Schakel (opnieuw) Groen-Factor in om het nieuwe label vast te stellen en te laten registeren.