Meer dan een verplicht papiertje
Het nieuwe energielabel
Per 1 januari 2021 is het ‘nieuwe energielabel’ verplicht bij verkoop of verhuur van je huis. Waar voorheen een aanvraag via internet voldeed, moet nu een adviseur langskomen op locatie om een opname te doen. Voor velen voelt dit als meer gedoe en vooral meer kosten. Maar het nieuwe energielabel is ook meer dan alleen dat verplichte papiertje! Het vertelt je in detail wat de groen-factor van jouw huis of kantoor is. Oftewel: hoe zuinig of onzuinig is het gebouw en wat kan je nog verbeteren. Dat is handig, want een zuinig gebouw betekent een lagere energierekening, meer comfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!
EnergiePrestatie adviseur
Per 1 januari 2021 is het verplicht om energielabels voor gebouwen op te stellen volgens een nieuwe bepalingsmethode, de NTA 8800. Ook geldt dat alleen een vakbekwaam EnergiePrestatie-adviseur (EP-adviseur) de labels mag opstellen. Deze EP-adviseur moet werken voor een gecertificeerd bedrijf/organisatie, de certificaathouder, en volgens de voorschriften van de Beoordelingsrichtlijn 9500.
De vakbekwaam EP-adviseur doet ter plaatse een gebouwopname en registreert de energieprestatie berekening ten behoeve van het label in de landelijke registratiedatabase EP-online. Bij de bepaling van de energieprestatie moet de adviseur gebruik maken van goedgekeurde software. Steekproefsgewijs vinden controles plaats door zowel de certificaathouder en KIWA als onafhankelijke derde partij.
De vakbekwaamheid en bevoegdheden van een EP-adviseur zijn opgebouwd in 4 niveaus:
- Basisadviseurs
- Detailadviseurs
Basisadviseurs zijn bevoegd om gebouwopnamen te doen en energieprestatieberekeningen te maken voor energielabels van bestaande gebouwen. Zij werken alleen met de basismethode van de NTA 8800.
Binnen de basisadviseurs bestaat er onderscheid tussen EP-adviseur Woningbouw en EP-adviseur Utiliteitsbouw.
Detailadviseurs zijn bevoegd om het werk van basisadviseurs uit te voeren, maar mogen daarnaast ook energieprestatieberekeningen maken voor nieuwbouw. Dat wil zeggen voor de aanvraag van de omgevingsvergunning en bij de oplevering van gebouwen. Hiervoor werken zij met de detailmethode van de NTA 8800. Ook voor bestaande gebouwen mag er gekozen worden voor de detailmethodiek.
Ook voor de detailmethodiek bestaat er onderscheid tussen een EP-adviseur Woningbouw en Utiliteitsbouw.
Groen-Factor beschikt over volledige vakbekwaamheid en is dus ‘EP-adviseur Utiliteitsbouw Detailmethode’ (EP-U/D). Daaronder valt ook de bevoegdheid voor woningbouw en basisopnames. Om dit allemaal wat eenvoudiger te maken: Wij kunnen alle energielabels voor je berekenen!
Woonhuis
Ga je je huis verkopen of verhuren? Of ben je gewoon zelf benieuwd naar de Groen-Factor van jouw huis? Het nieuwe energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. Wij helpen je graag!
Kantoor
Bij verkoop of verhuur van een kantoorgebouw is een energielabel verplicht. Maar ook voor bestaand gebruik gaan per 1 januari 2023 harde eisen gelden m.b.t. de minimale energieprestatie.
Wij kunnen er alles over vertellen!
Nieuwbouw
Sinds de invoering van het nieuwe energielabel in 2021 gelden er strenge eisen voor nieuw te bouwen woningen en kantoren. Al bij de aanvraag van de vergunning moeten de plannen hierop getoetst worden. Groen-Factor weet raad!